放棄一部 iPhone 6s ,你可以賺到更多!

|Posted by | 全部文章, 品味生活, 理財小貼士
Tags: , ,

iPhone 6s

其實大家有冇諗過,你係咪真係需要最新嘅iPhone?iPhone幾乎每一年就出新型號,一出新機舊機即刻跌價幾成,所以MoneyHero.com.hk團隊認為,大家嘅錢可以用得更Smart更啱,我哋就同大家睇下,如放棄買一部64G嘅 iPhone 6s ($6,388),同樣嘅錢,可以點樣為你的未來投資!

1. 購買一份月供基金

常言道:財富需要慢慢累積。如果將買一部iPhone嘅價錢去供一份基金,以一般月供約$1,000左右,已經可以供到半年,一年最少也有5%-10%回報。與其花錢買入一個只會貶值的電話,倒不如去投資對自己財富有增值的項目!

2. 預付保費

$6,388應足夠讓你預付3個月甚或半年的保費。有現金時預付保費絕對是一件好事,因萬一你遇上失業或因傷病而暫無收入,預付了保費便可保證你的保障不會停頓。點樣可以預付保費?搵你個保險經紀傾傾啦,佢會教你點做。

3. 報讀進修課程

近排香港經濟有轉差嘅跡象,新樓無人問津,有鋪無人承租,有公司更開始裁減人手。如果唔想成為第一個被裁走嘅人,當然係要學多樣技能傍身啦!現今世道,進入大數據年代,不妨報讀一啲有關互聯網方面嘅課程增值一下自己,才不至於被時代淘汰。

4. 嘗試買入股票

如果大家銀行戶口入面有一點積蓄,不妨試一下買入股票。如果是新手試買,千萬不要跟人亂買,可以問問專家意見,或買入一啲藍籌/有穩定派息記錄等財務較為穩健嘅公司。至於每一手股票嘅價錢,可以參考各大財經網站。

5. 學習基本理財法

每一個人都應該要學識管理自己嘅財富,所以基本嘅記帳或財富管理係一定要識架!大家可以報讀一啲簡單會計、入門財務管理等等此類短期課程,如工聯會、各大學附屬嘅進修學院都有提供,對日後你的財富增值,有莫大的幫助。

6. 找清卡數債務

與其換一部電話,不如早日清咗啲債務,唔好淨係還Min Pay,有錢嘅時候就清咗佢!電視都有講啦,卡數會越滾越多,一次過找數後一身輕晒!

——

更多MoneyHero.com.hk理財小貼士:

居安思危:5項隨時讓你措手不及的 緊急開支

情侶注意: 結婚 前必須處理好的4個財務問題

你的朋友如何,你的 消費 也必如何

即上MoneyHero.com.hk,瀏覽更多金融產品比較資料!想知多啲慳錢貼士同理財建議,就要留意MoneyHero blog,同埋緊貼MoneyHero facebook page