點樣做到千萬富翁?

|Posted by | 品味生活, 理財小貼士
Tags: , ,

infographic005_facebook

 

周二(24日)花旗今日公布左千萬富翁統計,在香港,原來約有70萬人係百萬富翁(即擁有100萬元或以上的流動資產),而千萬富翁呢? 就最少有5.6萬人。但喺香港,做左百萬富翁,其實可能都買唔到一個蚊型單位….

之前香港入圍大富翁第二最貴地段,大家都民怒四起,不斷話香港樓價真係高得太離譜,香港呢個藍色地段,分分鐘做左千萬富翁都買唔起。報告又話,呢班千萬富翁,有一成都在考慮5年內會移民去加拿大或者英國,當然啦,喺其他地方,一千萬可以買起一個島做島主了。

infographic0052

股票致富

不過,雖然做不成千萬富翁,大家都不用太酸,不如正面點,跟千萬富翁學習一下投資策略。大家應該好好奇,千萬富翁究竟是如何做到的? 原來,他們平均都有最少4種投資產品,當中,是以股票佔最多,佔了9.6%,其次就是人民幣和外幣。所以,大家如果真的想做百萬富翁,就要學習一下買股票了。

在這群千萬富翁當中,平均年齡約58歲,即係這群人中平均在33歲就已有一百萬資產。當中最年輕嘅千萬富翁,只是20多歲!各位80後嘅你地,20歲嘅時候,你地又有幾多錢呢?