2015年,創業年?

MoneyHero

MoneyHero

最後更新於 09 March, 2015

blog006

上個月,財爺在財政預算案上提過要鼓勵創新科技,向「創新及科技基金」注資50億,阿里巴巴創辦人馬雲也表明考慮投放十億元幫助本港青少年創業。在各方大力推動下,香港近幾年漸漸湧現了更多初創企業(Start Up)公司,有的更加做得非常成功,今年2015年,會唔會係港青嘅創業黃金年?

在各界都表示支持嘅時候,港視主席王維基就撰文質疑,「政治不容破舊 不利創意創業」,表明本港政治因素嚴重窒礙本港創業潮。王維基一向予人感覺是典型港產醒目仔代表,佢嘅港視開台之路,要多淒慘有多淒慘,被人百般阻撓到最終成功(只是網上)開台,王維基應該百般滋味在心頭。佢認為,「今日的香港政治體制,又是否真心崇尚創意創業呢?」又反問,「踏入羊年,我們是否希望年輕人像羊一樣呢?政治上,我們不希望年輕人去破壞舊有制度,這就是最大的矛盾。」見識過政府黑箱作業嘅王維基,難免會對創業有以上評價。

 另外,王維基亦都係十分抗拒北上創業,認為港青年「是否比內地的年輕人更熟悉當地的營商情況?」其實,現時好大部分年青人因為種種因素對內地態度比較負面,但隨住馬雲打本10億,近期全國人大會議又提出「改革潮、創業潮」,支援本港年青人創業,再加上政府大力推動,其實很多政策或因素都是在吸引或幫助本港年青人北上創業。內地工商總局最新數據,內地港資新登記的注冊企業有10,633戶,數字同比增長近10%,注冊資本都增長了近30%。本地薑電召客貨車App GoGoVan合伙創辦人Steven Lam都講過,「近年香港年輕人對中國市場有點抗拒,但中國市場其實很多地方值得學習,大家應該放低包袱」。

除咗比較多人認識嘅GoGoVan,其實香港仲有好多成功嘅StartUp,例如已成立兩年嘅Mini Koala Limited,佢地嘅流動儲存箱「AirBox」,針對香港居住環境擠逼的問題,專門提供隨傳隨到送上門的儲存服務;又例如本地網上教育平台Appeduz,用家只要交300元月費,就可以用文字、錄音、照片或者錄影形式,發問50條問題。以上公司成功嘅原因,都係好識分析市場形勢,從而去判斷自己業務嘅市場價值。要成功,有錢都未夠,有眼光先最係最重要。

所以,不論在香港/內地,其實仍然有好大嘅創業或者發展空間,王維基所提到嘅困難,是另一個層面的。至於只想一心成立stratup,Fintech嘅年青人,其實應該未達至他面對的困局。有意想創業的年青人,現階段應該好好增值自己,因為有資助,有政策推動時,市場便一定會突然出現大量競爭,但只要裝備好自己,就能令自己立於不敗之地。

2015年,是青年創業最好的時代,也是最壞的時代。

---

即上MoneyHero.com.hk,瀏覽更多金融產品(例如醫療保險信用卡)有關既資料!想知多啲慳錢貼士同理財建議,就要留意MoneyHero blog,同埋緊貼MoneyHero facebook page!