書面證明 助你順暢索償! | MoneyHero

書面證明 助你順暢索償!

|Posted by | 保險知識, 全部文章, 理財小貼士
Tags: , ,

書面證明-助你順暢索償_blog

買得保險,好多時只係以防萬一,最好就唔使用啦。但當真係要申請賠償,好多時就不知從何入手,甚至會覺得,「喂,保險公司收錢就爽快,賠錢就為難我!」

其實保險公司唔一定係為難你,申請保險賠償有一定程序,如果你係適當時候做左適當嘅野,申請嘅過程就會順暢好多,而其中要多加留神嘅就係索取書面證明喇!以下係幾個關於書面證明嘅小提示,大家想早日得到賠償就要留意喇!

1/ 旅行失財物 緊記當地索證明

好多旅遊保險都有財物損失賠償,但旅行好多時有既定行程,時間就係金錢,就算唔見左財物,都會諗住返到香港先算。但!如果你想得到賠償,記住記住記住,再忙都要係當地警署報失,拎返張書面證明。大部份情況下,保險公司都唔接納係香港報失嫁。

你或者會問,咦,份旅遊保話保障包到回港後三小時嫁喎,咁我咪可以返香港先報失囉?原來好多旅遊保嘅回港後保障,只會保你出左嚴重意外,而唔保財物損失嫁!所以係外地報失,穩陣好多!

想申請旅遊保?即click幫你格價!

2/ 書面證明寫明原因

行程延誤、行李延誤、啟程誤點,旅遊保都會有得保,但你記住向航空公司、機場或旅行社等相關人士索取書面證明,上面要清楚寫明延誤嘅理由,例如係惡劣天氣、機件故障等,獲得賠償嘅機會就比較大喇!

3/ 書面證明要留底

為免你重複claim錢,保險公司好多時都會索取書面證明嘅正本,但為左保障你自己嘅利益,記住自己都要留低一份副本,最好甚至係問保險公司拎埋收據,咁就減少好多誤會嘅空間喇。

4/ 對口單位認清楚

要拎書面證明,緊係要搵對口單位啦,最好就係政府機關、醫院等,如果是私人機構,就記住要對方簽名或蓋上公司印章,咁樣有問題時就可以搵到對應嘅機構啦!

醫療保險難選擇?moneyhero幫你比較!