出走吧!一個人旅遊的5大好處

|Posted by | 全部文章, 品味生活
Tags: , , ,

blog003_travelalone

無論係為左休息一下,定係為左增加人生經驗,香港人鍾意去旅行就係人都知架啦。以前大家都會慣左跟團旅行,或者一班人一齊去旅行。不過,近年就越來越多年輕人迷上左一個人去旅行。

自己一個去旅行,唔多唔少都會有啲怯,但如果你想出走一下,離開每日既例行公事,同埋試下新野,相信一個人旅行可以為你帶黎好多收獲!MoneyHero為你列出左5個一個人旅行既好處,睇下點解solo travel會風靡咁多人!

 

1. 享受寶貴的獨處時間

雖然我地未必為意,但每日營營役役既生活對都市人黎講真係有好多壞影響。有時遠離一下煩囂,同埋每日撞口撞面既人,就可以比多啲空間自己,放鬆一下,重新評估自己既生活。被生活推著走既感覺唔好受,所以去旅行既時候,如果一日廿四個鐘都屬於自己,放低工作同責任,就真真正正咁休息一下,享受寶貴既獨處時間。講到尾,咁先係旅行的意義嘛?

 

2. 唔使迎合其他人

唔使迎合其他人應該係一個人旅行既最大好處啦。同其他人去旅行,或者跟團,好多時會被迫去啲你冇興趣既地方,或者好似行軍打仗咁去晒所有景點,先可以休息。不過,一個人去旅行就可以自己plan行程,鍾意幾時做咩都得;行到攰就抖下,想食就食。鍾意成日流連喺博物館入面又得,坐喺沙灘咩都唔做都得,唔使聽人支笛!平時已經要成日遷就其他人,去旅行點解唔對自己好啲,做返啲真正想做既野?

 

3. 認識新朋友

一個人去旅行聽落好似好孤獨咁,但其實反而會多左機會識新朋友,例如當地人或者其他遊客。如果跟團或者一堆人一齊去旅行,好少會分散行動,結果就令到成個旅程都淨係同返自己人講野。但當你一個人去旅行,每一步都係一個大冒險。如果你放開心胸(當然同時要注意安全), 大膽啲同其他人溝通或者傾計。旅途上會有好多意想不到既邂逅,可以令旅程變得更難忘。

 

4. 發掘更多有趣既旅行方式

當你自己計劃旅程既時候,就可以跟返自己既喜好同步履。重可以唔用一貫既方法,跳出平時既框框,試下其他有創意既旅行方式!例如租單車代步,見到得意既鋪頭或者餐廳就停低睇下,好好咁欣賞下身處既城市。重可以試下其他特別啲既行程,例如行山或者坐過山車等等⋯除此之外,唔好淨係住酒店,可以試下唔同民宿、B&B、甚至hostel,都係難得既體驗!

5. 更了解自己

如果你冇試過自己一個人旅行既話,呢個係一個鍛練自己既大好機會。當然啦,想要令自己變得更美好,唔一定要自己去旅行,因為話晒都有相當既風險存在。但自己走出去,面對一個全新既環境(無論時間長短),都會教到你好多野,特別係一喺常生活,或者團體生活入面,你未必察覺到既野,重可以令你既自信心同埋社交技巧大大提高添!

 

---

如果你想跳出自己既框框,去世界上唔同既地方探險,又唔想有人阻手阻腳,就一定要試下自己一個人旅遊。無論你打算去邊都好,記得要做足準備,確保自己安全。旅行上唔好咁引人注目,特別係女仔,要避免去啲一個人唔適合去既地方,或者太夜返酒店。同埋最好寫低行程、落腳既酒店/民宿既資料比屋企人或者朋友。同埋最最緊要,係買份旅遊保險,唔一萬最怕萬一嘛!做足準備既話,就一個人旅行都冇有怕啦!

---

即上MoneyHero.com.hk,瀏覽更多金融產品(例如醫療保險信用卡)有關既資料!想知多啲慳錢貼士同理財建議,就要留意MoneyHero blog,同埋緊貼MoneyHero facebook page!