濕疹 :3大成因與3大食療

|Posted by | 保險知識, 全部文章, 品味生活
Tags: , , , , ,

濕疹

今年夏天熱成咁,大家短打上陣都嫌熱,但大家有冇留意到有人仲著長袖衫出街?見過有朋友係咁,原來係因為手摺位 濕疹 發作,著長袖衫費事畀人見到……其實咁樣係治標唔治本,不如就等 MoneyHero.com.hk 講下 濕疹 嘅種類同食療方法,幫大家脫離 濕疹 困擾啦!

濕疹類別1:異位性濕疹(Atopic Eczema)

最常見嘅濕疹就係呢種,唔同年紀嘅人都有機會中招,患者嘅臉頰、手、腳及皮膚摺位會乾燥、痕癢、紅腫,仲有機會出水疱、滲膿、結痂。此病成因目前不明,估計與遺傳有關。治療的方法主要是用藥物如潤膚劑、類固醇藥膏等。

濕疹類別2:接觸性皮膚炎(Allergic Contact Dermatitis)

這是因為皮膚長期接觸過敏原而產生的過敏反應,它可使皮膚出現痕癢及紅疹等徵狀。這些過敏原本是無害的物質,而常見的過敏原有橡膠、香水、鎳 (皮帶扣、牛仔褲鈕、耳環常用的物質)、肥皂、清潔劑、化學品等。最有效的處理方法是避免接觸過敏原,但其實有時好難知道自己對乜嘢過敏。當然,可以做過敏測試去搵出過敏原。搵到後,除咗避免接觸過敏原,仲可以使用類固醇藥膏。

濕疹類別3:脂溢性濕疹(Seborrhoeic Eczema)

小朋友同成年人都有機會出事。小朋友通常係1歲以下,成年人就通常介乎20至40歲,成因不明,患者唔會痕癢,唔會痛,但就會出現頭皮、脫皮同紅腫。成年患者成因應該同瓶形酵母菌有關,需要時可使用抗真菌藥物。

濕疹食療

喺西醫角度,濕疹成因無論係遺傳、敏感定係有菌,都係叫你搽類固醇藥膏居多。但如果你想固本培元,就可以考慮下食療。

中醫認為濕疹有濕重、血熱、風邪、脾虛等不同成因,除咗基本嘅多飲水外,大家都可以煲下唔同嘅湯水進補下。例如以下兩種湯水,製作簡單,都可以袪濕止癢,不過呢啲湯水都偏向調整體質,如果濕疹已經發作,就應該睇醫生尋求更進一步嘅治療喇!

 

薏米豬骨湯:

102762319

400g豬骨、20g薏米、20g淮山、冬瓜半個,加幾片薑同鹽。冬瓜切件,洗乾淨薏米、淮山、冬瓜後浸一浸佢,然後開火煲滾後放晒材料落煲,轉細火,煲大約2小時。

 

綠豆百合湯:

20120416224316280168848

綠豆與百合等量,約30g,好似一般煲湯咁,煮熟綠豆後就連湯帶渣飲晒佢。

 

菜泥湯:

1011564.1

紅蘿蔔、白菜、包心菜適量,切成碎塊,煮熟後切成泥狀就食得。

 

海鮮同牛,真係唔食得?

除咗飲多啲湯水,治療濕疹,飲食上都要戒口啦。好多人以為濕疹一定要戒食牛肉同海鮮,但又係唔係真嘅呢?

原來魚、蝦、蟹本身當然係助長濕熱,而牛肉都會喺某些人身上造成病理,但其實唔係每個病人都需要戒晒所有有機會助長濕熱嘅食物。就如西醫話你有過敏原,你都唔會完全唔接觸所有有機會嘅過敏原啦。

到底要戒乜嘢口,其實真係因人而異。中醫師會提供你專業嘅判斷,然後通過不斷嘅測試,得出為你度身訂造嘅療法,所以有濕疹,最好都係搵專業人士幫你啦!

——

任何病患都應及早預防,MoneyHero.com.hk 重視你健康,幫你即時比較醫療保障計劃,為將來買個安心。詳情請 按此